Of het nu is dat het ondernemerschap door je aderen vloeit, het toevallig op je pad is gekomen, of je gewoon aan de lopende band een nieuw ondernemen aanpakt, dan kan het ook gebeuren dat de dagelijkse administratie en beslissingen die genomen moeten worden je te veel worden. Je hebt behoefte aan een ruimte waar je kunt werken, jezelf kunt uiten en waar je toegang hebt tot bijkomende diensten (van rechtsadvies tot dienstverschaffing enz.), om te verzekeren dat het allemaal vlot verloopt. Je ligt dus ‘s nachts wakker en maakt je druk over hoe je de groei van je onderneming kunt sturen, want dat is toch wat een bedrijf hoort te doen?

Maar heb je al eens gedacht dat de omvang van je bedrijf, hoe klein dan ook, een bron van vreugde kan zijn? En heb je d’r al ooit over nagedacht dat beide een multinational zoals Unilever en een kleine producent van essentiële oliën een belangrijke rol in hun milieu spelen? De theorie dat elk bedrijf zich als een groot bedrijf hoort te gedragen schept een verwachting (voor je bedrijf en jezelf) die niet houdbaar is. Dit kan leiden tot een onvervulde solo carrière.

10 jaar geleden is Jeannine van der Linden met De Kamer begonnen – een netwerk van locaties en samenwerkingspartners door heel Nederland. Ze heeft dus over vele jaren heen de uitwerking meegemaakt van verwachtingen die kleine bedrijven doen kelderen. Jeannine is een gepassioneerde mentor die vertrouwen inboezemt. Bij haar leren haar medewerkers hoe men trouw aan zichzelf blijft binnen het ondernemerschap. Een bedrijf moet op organische wijze groeien en dat vergt moed en bijstand.

De Kamer is dus een doelgericht netwerk van fysieke ruimtes voor leden. Als je een magazijn te kort komt – hebbes! Vergaderruimtes? Geen probleem. Ben je op zoek naar een basislocatie van waaruit je je bedrijf kunt registreren? De Kamer kan daarin voorzien. Als lid heb je toegang tot verschillende ruimtes op de vele locaties in Nederland. De meerwaarde is te vinden in de gedeelde diensten en samenwerkingen die ontstaan tussen leden. Deze diensten en samenwerkingen worden door De Kamer beheerd tot voordeel van het leden-netwerk. Net zoals een groot bedrijf ben je geen alleenstaand eilandje – je krijgt de steun van een ecosysteem van anderen zoals jezelf.

Het mandaat van De Kamer luidt: ‘waar de ruimte zich aanpast aan de behoeften van jouw bedrijf en niet andersom’. Het allerleukst vind Jeannine het om te zien hoe kleine bedrijven onder haar vleugels succes behalen. Haar grootste vreugde put ze uit het aansporen van samenwerkingen tussen leden van De Kamer. Het kernnetwerk telt 440 leden – als een gepaste samenwerking dus niet binnen je welingelichte kring te vinden is, word de macht van dit netwerk van ‘collega’s’ ingezet.

Voor zzp’ers in Nederland heeft Jeannine het volgende advies: ‘Zoek eerst uit waar je je het prettigst voelt en welke gemakken je benodigd en zet dan pas de eerste stap richting het ongemakkelijke – want dat is wanneer je groeit, toch?’

Maar wees wel bewust van de zogenaamde start-up cultuur – het idee dat je alsmaar door moet werken, ongeacht. Dat je focus en toewijding toegespitst moeten zijn op het uitbreiden van je bedrijf in het belang van groei, alleen maar omdat je denkt dat het runnen van een bedrijf zó hoort te zijn. Deze verwachting is de afgelopen 10 jaar in onze maatschappij ontstaan en leidt tot onhoudbare ondernemingen en ondergang.

De Kamer is erop gericht om het ondernemerschap te vergemakkelijken, met 10 jaar ervaring als bewijs. Jeannine snapt het traject van een ondernemer heel goed, daarom biedt ze met De Kamer de nodige steun. De Kamer is het ecosysteem waarin zzp’ers en bedrijven kunnen groeien. Als er ook nog vriendschappen ontstaan – des te leuker!

Zoals Jeannine zelf zegt: ‘Ken jezelf en weet wie je er voor bent!’ Zo zul je altijd de top bereiken maar ook jezelf blijven.

Scroll to Top